تاریخ انتشار : سه شنبه 11 اردیبهشت 1403 - 6:40
کد خبر : 152280

تاکید رییس عدلیه : ضرورت اقناع افکار عمومی درصدور احکام قضایی دارای ابعاد اجتماعی

تاکید رییس عدلیه : ضرورت اقناع افکار عمومی درصدور احکام قضایی دارای ابعاد اجتماعی

آرمان شرق-گروه سیاست:رییس عدلیه اظهار داشت: تاکید ما بر تدوین پیوست رسانه‌ای در قبال آراء و تصمیمات قضایی که ذوابعاد هستند بیانگر اهتمام ما به مقوله افکار عمومی است؛ بنابراین ما به مقوله افکار عمومی توجه ویژه داریم و از آن غافل نمی‌شویم؛ درعین حال، تاکید داریم که قضات ما نباید قضاوت خود را بر اساس فضاسازی‌ها و جوسازی‌هایی که در فضای مجازی و غیرمجازی شکل می‌گیرد، به پیش ببرند.

تاکید رییس عدلیه : ضرورت اقناع افکار عمومی درصدور احکام قضایی دارای ابعاد اجتماعی

گروه سیاسی|«کلیه مراجع قضایی پیش از صدور آن دسته از آراء که در ابعاد حقوقی و قضایی، آثار بیرونی و بین‌المللی بر آنها مترتب می‌شود هماهنگی‌های لازم را با مرکز رسانه قوه قضاییه به عمل آورند.»اینها عباراتی است که رییس عدلیه در واکنش به صدور برخی احکام اخیر غیر متعارف قضایی در برخی دادگاه‌ها و حوزه‌های قضایی مطرح کرده است. احکامی که اژه‌ای اشاره می‌کند، تبعاتی فراتر از حوزه‌های حقوقی و قضایی داشته و لازم است با مشورت و با مورد توجه قرار دادن مجموعه شرایط انشا و ابلاغ شوند. پس از این اظهار نظر اژه‌ای برخی تحلیلگران، این اظهارات را در واکنش به صدور حکم اعدام توماج صالحی تحلیل و تفسیر کردند و آن را در راستای تحقق طرح تحول قضایی ارزیابی کردند.
رییس عدلیه با اشاره به اهمیت صدور برخی احکام خاص که دارای تبعات اجتماعی، سیاسی و بین‌المللی هستند، گفت: بعضا اقدامات و آرای قضات علاوه بر جنبه‌های حقوقی و قضایی، جنبه‌های اجتماعی نیز پیدا می‌کنند؛ ولو آنکه ما نخواهیم و جز اراده ما نیست، اما جریانات مختلف سیاسی و اجتماعی از این اقدامات و آرای ما، هر کدام بهره‌برداری‌های خود را می‌کنند. به گزارش مرکز رسانه‌ای دستگاه قضایی، اژه‌ای که در نشست عالی قضایی سخن می‌گفت، ادامه داد: لذا خطاب به کلیه مراجع قضایی به ویژه دیوان عالی، دیوان عدالت اداری، روسای دادگستری‌ها و دادستان‌ها در سراسر کشور تاکید می‌کنم که نسبت به آن دسته از آراء و تصمیماتی که جنبه‌هایی غیر از ابعاد حقوقی و قضایی پیدا می‌کنند (و حتی در ابعاد حقوقی و قضایی، آثار بیرونی و بین‌المللی بر آنها مترتب می‌شود) نهایت دقت و توجه را داشته باشند و تصمیمات و آرای خود را مُنضم به پیوست رسانه‌ای کنند و پیش از صدور آنها، هماهنگی‌های لازم را با مرکز رسانه قوه قضاییه به عمل آورند. او یادآور شد: باید توجه کنید که ممکن است پس از صدور یک قرار یا حکم یا ابلاغ، نتوان پیوست رسانه‌ای مناسبی در قبال آنها تدوین کرد؛ لذا در قبال مسائل و موضوعات قابل پیش‌بینی، قبل از اقدام، با هماهنگی مرکز رسانه، برای جلوگیری از وقوع آسیب و تبعات، پیوست رسانه‌ای مناسب را تدوین کنید.
رییس قوه قضاییه با برشمردن خصایص یک قاضی و با تاکید بر اینکه امر قضا، امر خطیری است؛ گفت: یک قاضی برای آنکه به حق و عدالت قضاوت کند باید دقت‌نظرِ بالایی داشته باشد و از حِلم و بُردباری زیادی برای بررسی تمام ابعاد و جوانب پرونده برخوردار باشد. همچنین یک قاضی باید به صورت مرتب دانش و اطلاعات خود را به‌روز کند تا در قبال پرونده‌هایی که در برگیرنده‌ امور مستحدثه و جدید هستند، به قوه علم و تشخیص نائل شود؛ تاکنون تاحدودی شُعب و مجتمع‌‎های قضایی ما، تخصصی شده‌اند و این مهم، هر چه بیشتر نیز محقق می‌شود؛ علی‌ایحال، قاضی ما باید پیوسته در باب موضوعات و مقولات کیفری و حقوقی در اموری که پرونده‌ها به او ارجاع می‌شوند، اعم از بانکی، بورسی، دریایی، محیط زیست، بین‌الملل و غیره  مطالعه داشته باشد و دانش خود را به‌روز کند؛ در این زمینه بخش آموزشی قوه قضاییه نیز باید مستمرا آموزش‌های روزآمد را به قضات ما ارایه دهد.
رییس قوه قضاییه تصریح کرد: یک قاضی علاوه بر اینکه مستمرا دانش خود را ارتقاء می‌دهد، باید اهل مشورت نیز باشد و در فهم مساله، تشخیص مصداق و تطبیق موضوع، با صاحبنظران مشورت کند. همچنین قاضی ما باید به ملاحظات ناظر بر تناسب جرم و مجازات نیز اهتمام داشته باشد و مجازاتِ بازدارنده و متناسب اِعمال کند و توجه داشته باشد که این مجازاتِ تجویزشده، موجب وهن نیز نشود.  رییس عدلیه اظهار داشت: تاکید ما بر تدوین پیوست رسانه‌ای در قبال آراء و تصمیمات قضایی که ذوابعاد هستند بیانگر اهتمام ما به مقوله افکار عمومی است؛ بنابراین ما به مقوله افکار عمومی توجه ویژه داریم و از آن غافل نمی‌شویم؛ درعین حال، تاکید داریم که قضات ما نباید قضاوت خود را بر اساس فضاسازی‌ها و جوسازی‌هایی که در فضای مجازی و غیرمجازی شکل می‌گیرد، به پیش ببرند. این فضاسازی‌ها ممکن است همیشه وجود داشته باشند و حتی تشدید نیز شوند؛ مهم آن است که معیار ما (پس از توجه به رضایت خداوند و سوگندی که یاد کرده‌ایم) قانون است. کار ما باید قانونمند و مُتقن باشد، حالا ممکن است فضاسازی هم در قبال آن صورت گیرد. بنابراین ما در قوه قضاییه نسبت به افکار عمومی به هیچ‌‎وجه بی‌توجه نیستیم، اما تابع فضاسازی‌ها، تصمیم قضایی نمی‌گیریم.
رییس عدلیه در ادامه نشست، با اشاره به استمرار جنایات سبعانه رژیم غاصب صهیونیستی در غزه، بیان داشت: صهیونیست‌ها طی هفت ماه اخیر علی‌رغم ارتکاب انواع و اقسام جنایات و نسل‌کشی در  غزه و به شهادت رساندن بیش از ۳۴ هزار انسان بی‌گناه که اکثر آنان زنان و کودکان هستند، به هیچ‌یک از اهداف نامشروع خود دست نیافته‌اند و امروز به برکت خون‌های ریخته شده در غزه، علاوه بر ایجاد و گسترش نفرت جهانی از رژیم صهیونیستی، یک بیداری انسانی نیز در سراسر دنیا و یک خیزش دانشجویی در کشورهای مختلف به ویژه امریکا و اروپا شکل گرفته است.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.